top of page
Writer's picturePer-Yngve Monsen

En «ærlig» fagforening



I dag har Monsens Revelje noe så sjeldent som et innslag fra andre enn meg selv, og det er jeg takknemlig for. Innslaget omhandler et intervju fra februar i år, som fagforeningen for ledere; «Lederne» gjennomførte med konsernsjefen i Fretex, Trond Ivar Vestre. Før Monsens Revelje slipper til mannen bak innlegget gjør jeg oppmerksom på at «Lederpraten med Trond Ivar Vestre» er kortet ned. Videre er det relevant å vise til hvordan Lederne markedsfører ansvarlighet og ærlighet som sentrale elementer i deres syn og definisjon på ledelse.


Med det overlates dagens tekst til Lars Skogmo, en nordmann som for mange år siden emigrerte til Tyskland. Teksten har for øvrig sitt utgangspunkt i hans henvendelse til denne fagforeningen for ledere.


 

Hei Lederne,


Over lang tid følger jeg skjebnen til varslere i Norge, og også andre steder i verden. Selvsagt har jeg også tatt meg tid til å lese Per Yngve Monsens nylig lanserte bok «Sannhetens fall». For ikke så lenge siden snublet jeg over et intervju. Ut av min kunnskap gjenkjenner jeg ikke alt for mye. For å være ærlig virker intervjuet som en produksjon fra et reklameselskap.


Under følger først gjengivelsen av intervjuet med konsernsjef Trond Ivar Vestre i regi av Lederne, som ble gjennomført i februar i år. Deretter følger min betraktning knyttet til denne intervjuprosessen og som jeg ønsker å formidle i bloggen til Per-Yngve Monsen, «Monsens Revelje».


Jeg vil gjerne ha en kommentar fra deres side for å kunne være mest mulig nyansert.


**********************************************************************************


Lederpraten med Trond Ivar Vestre

Siden 1905 har Fretex jobbet for å gi mennesker og ting nye muligheter. Trond Ivar Vestre er en tydelig, interessert og tilgjengelig leder, som mener at en må være nysgjerrig og vise tillit. I Fretex skal alle ledere være tett på og rett på med begeistring, det er deres lederprinsipper.


Hva er god ledelse for deg?

Jeg har lært mest av å selv ha gode ledere, de ledere som har formet meg. Deres praksis har vært viktigere for meg enn å lese ledelsesteorier. De gode lederne brydde seg om meg, de hadde klare forventinger, og de ga meg mye tillit og ansvar.


Jeg har også opplevd dårlig ledelse, og det har lært meg noe om hva slags leder jeg ikke vil være. I tillegg har jeg fått mulighet til å vokse i lederrollen, noe jeg forsøker å legge til rette for at de jeg er leder for også skal få gjøre.


God ledelse er også å bidra til at andre kan være gode ledere. Mange har nok potensiale til å bli dyktige ledere, bare de får sjansen og tilliten. Så tror jeg god ledelse handler om å være nysgjerrig på en positiv måte. Jeg er opptatt av å kunne litt om alle deler av virksomheten vår, så jeg spør mye.


Å være generalist har jeg opplevd som nyttig i lederrollen. Jeg er også nysgjerrig på omgivelsene og hva andre gjør. I Fretex skal alle ledere være tett på og rett på med begeistring, det er våre lederprinsipper. Min erfaring er at vi både når mål og har det bra sammen når vi klarer å leve etter lederprinsippene.


Hvilke av dine egenskaper er viktigst som leder?

Jeg er tydelig, interessert og tilgjengelig. Det mener jeg er tre viktige egenskaper. Så er jeg veldig opptatt av å se folk i øynene. Når jeg snakker med folk, vil jeg være fullt og helt til stede.


Hva mener du er de største utfordringene for deg som leder?

Min opplevelse er at både kompleksitet og hastighet i endringer øker. Den hierarkiske strukturen fra 80-tallet er over, og det er bra. Vi må nå legge til rette for at ansatte trives og får tatt ut sitt potensiale innenfor rammene av oppdraget, visjonen, verdiene, våre mål og strategier. Ledere må vise tillit og tåle at andre kan mer enn dem.


Hvis du skulle trukket frem en hendelse som har gjort deg til en bedre leder, hva ville det vært?

Jeg har en opplevelse som går langt tilbake i tid, men som har brent seg fast. En sjåfør som jeg var leder for hadde skadet en bil, og jeg ble kraftig irritert. Min frustrasjon gikk utover han. Kort tid etterpå, skjønte jeg at jeg hadde oppførte meg skikkelig dårlig. Jeg ba han om tilgivelse og vi skværet opp.


Den hendelsen har både lært meg noe om at vi alle gjør feil og sånn vil det være, men den lærte meg også mye om verdien av å be om tilgivelse og gjøre opp når feil er begått.

                                                                      SLUTT

 


Mine betraktninger ifm. intervjuet;

I intervjuet ser man tydelig hvordan fagforeningen «Lederne» viser frem konsernsjefen i Fretex som en tilgjengelig og engasjert leder som verdsetter tillit og nysgjerrighet. Fremstillingen står imidlertid i sterk kontrast til dokumentasjonen og kritikken som først og fremst kommer frem i Per-Yngve Monsens bok «Sannhetens fall, en varslers undergang», samt også fra annen negativ omtale av Vestre som er tilgjengelig på nettet.


Fagforeningskoblinger og interessekonflikt

Liv Spjeld By, nestleder i fagforeningen Lederne, har tidligere arbeidet i Fretex Vest Norge i en stilling direkte under Vestre. Denne tette forbindelsen reiser spørsmål om fagforeningens habilitet når de velger å presentere Vestre i et positivt lys, samtidig som alvorlige varslinger fra hele ledergrupper og kritikk av hans lederstil er godt kjent blant mange. At fagforeningen unnlater å nevne varslingssaken, som i dag er grundig dokumentert av Monsen, kan vanskelig oppfattes som annet enn en form for interessekonflikt.


Manglende omtale av varsling og systemkritikk

Intervjuet unngår å nevne de mange og alvorlige påstandene om Vestres lederstil, inkludert trakassering og gjengjeldelse mot varslerne Bent Udnesseter og Per-Yngve Monsen, som Monsen altså dokumenterer svært så tydelig i sin bok, hvor aktører som Vestre uten omsvøp nevnes ved navn.


Når Lederne for eksempel stiller Vestre spørsmål om hendelser som har gjort ham til en bedre leder, velger han å trekke frem en mindre hendelse fra langt tilbake i karrieren, og fra et annet sted, hvor han ba en ansatt om tilgivelse. Dette er en bemerkelsesverdig omgåelse av de omfattende varslingene mot ham som konsernsjef i Fretex, som i stedet helt åpenbart burde vært en naturlig refleksjonskilde for hvordan håndteringen av disse sakene har påvirket hans lederskap.


Kontrasten mellom uttalelser og praksis

I intervjuet beskriver Vestre sin lederfilosofi som tett knyttet til tillit, åpenhet og nysgjerrighet. Monsens bok avdekker imidlertid en helt annen praksis, hvor Vestre fremstår som en leder som bruker sin makt til å marginalisere kritikere og styre unna ansvar. Dette er særlig tydelig i hvordan varslerens forsøk på å fremme problemer i virksomheten ble møtt med represalier i stedet for åpen dialog.


Fagforeningens ansvar som formidler

Som fagforening for ledere har Lederne en unik posisjon til å fremme diskusjoner om utfordringer og lærdommer knyttet til lederansvar og etisk praksis. Ved å publisere et ukritisk intervju med Vestre, uten å ta opp de påviste ulovlighetene og den fryktbaserte lederstilen som Monsen beskriver, unnlater de å gi en balansert fremstilling. Dette fremmer ikke tilliten til fagforeningen som en uavhengig stemme for ledere i arbeidslivet.


Implikasjoner for Vestres omdømme

At Vestre i intervjuet ikke tar opp de alvorlige problemene i forbindelse med varslersaken, viser mangel på ansvar og vilje til å reflektere over kritiske hendelser i egen lederkarriere. Dette svekker troverdigheten i påstanden om at han er en leder som er "tett på" og bygger tillit.


Min konklusjon

Intervjuet med Fretex-lederen Trond Ivar Vestre fremstår som en svært polert fremstilling, hvor både fagforeningen og Vestre velger å ignorere de mest alvorlige utfordringene rundt hans lederskap. Monsens bok gir en annen, mer nyansert og kritisk fortelling som peker på systematiske problemer og etiske brudd i Vestres lederstil. En mer transparent og kritisk behandling av disse temaene i intervjuet kunne muligens styrket fagforeningens troverdighet og kanskje til og med Vestres omdømme.


Det fremstår ellers som et stort paradoks at en leder som promoterer åpenhet og tillit, samtidig forblir taus om den omfattende og mangeårige varslingssaken som har definert mye av hans lederhistorie i Fretex!


Vennlig hilsen

Lars Skogmo


 

 

Det hører med til saken at Skogmo etterlyste et svar fra fagforeningen, men Lederne forholder seg tause. Noe som er ganske vanlig når ubehagelige avsløringer og spørsmål dukker opp.

 

God søndag!

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Dec 09
Rated 5 out of 5 stars.

Ja, hvorfor er jeg ikke forundret . Hadde dette vært for ti år siden hadde jeg hverken visst om jverken Monsen eller Fretex eller for den saks skyld saken om "Siemens". Vårt "vakre" land ble plutselig til noe helt annet - det er vondt å våkne opp til virkelighten. Samtidig er jeg inderli glad for at det kom en ny stemme inn på banen. Noen der ute bryr seg- Desverre er det alfor få som gjør noe med den uretten de ser.

Like
bottom of page