top of page

Politiet og Sølvberget Sikkerhet AS



Avskjedigelsesprosessen mot Vigdis Bollerud

Monsens Revelje ser i dag på omstendighetene som ledet opp til den sannsynlige avskjedigelsesprosessen mot Vigdis Bollerud. Innlegget er relativt langt, da det er mange forhold som bør adresseres i saken.

 

Varslene mot Sør-Øst politidistrikt

Bollerud har siden 2020 varslet om en rekke forhold knyttet til Sør-Øst politidistrikt og deres håndtering av både hennes egne og andres politianmeldelser mot Svein Hagen – en tidligere politimann med over 20 års tjeneste i etaten. Hagen var også Bolleruds ekssamboer.

 

Inhabil avvisning av Bolleruds varsler

Ole B. Sæverud, politimester i Sør-Øst politidistrikt, var en del av den interne vurderingsgruppen for varslingssaker i distriktet. Det var han som personlig ga varsleren tilbakemelding om at hennes varsler – som ble omtalt som «henvendelser» – ikke ble ansett som varsling av kritikkverdige forhold i henhold til arbeidsmiljøloven § 2A-1. Han begrunnet dette med at «henvendelsene» gjaldt konkrete saker behandlet innenfor henholdsvis forvaltnings- og straffesakssporet.

 

Alvorlige lovbrudd

Bolleruds og 15 andres anmeldelser omfattet alvorlige økonomiske og korrupsjonsrelaterte lovbrudd, deriblant grovt bedrageri, grovt skattesvik, grovt villende uriktig selskapsinformasjon, grov korrupsjon, grov utroskap og grove regnskapsovertredelser. I kraft av sine tidligere roller i Svein Hagens virksomheter hadde Bollerud tilgang til omfattende dokumentasjon som underbygget anklagene. Spesielt knyttes disse forholdene til det politigodkjente vaktselskapet Sølvberget Sikkerhet AS, hvor flere aktive polititjenestemenn fra Sæveruds distrikt angivelig skal ha mottatt betaling via selskapets svarte lønningsliste.

 

Kontrollrapporten som bekreftet kritikkverdige forhold

Siden 2005 har Bollerud hatt innvilget rett til bierverv som medeier i Sølvberget. Hun har selv utført vektertjenester for selskapet, angivelig uten å motta lønn. I forbindelse med sin selskapstilknytning har hun opplyst at ektefellen til distriktets politiinspektør, Torill Sorte, også utførte vektertjenester for Sølvberget. Videre hevder hun at Sorte er nær venninne med politikvinnen Finnestrand, som angivelig hadde hovedansvaret for det Bollerud beskriver som et «fullstendig fravær av kontroll» med vekterselskapets virksomhet gjennom alle årene det fikk operere.


Etter en oppsiktsvekkende medieomtale i mars 2023 ble det kort tid etter gjennomført en kontroll av Sølvberget i regi av Sør-Øst politidistrikt, som resulterte i en rapport som var i tråd med flere av Bolleruds sentrale anklager og varsler. Et NRK-innslag avdekket noen av rapportens konklusjoner.


Foruten uriktige ansattlister, mangler knyttet til uniform og ID hadde vektere arbeidet uten nødvendig godkjenning og opplæring. Videre manglet flere ansatte lovpålagt politiattest og Svein Hagen, selskapets daglige leder, hadde ikke engang autorisasjon til å drive vektervirksomhet. Som følge av disse alvorlige avvikene mistet Sølvberget retten til å drive vaktvirksomhet.

 

Politiledelsens unnfallenhet

Da denne retten ble trukket tilbake, inndro politimester Sæverud også polititjenestekvinnen Bolleruds tillatelse til å være tilknyttet selskapet. Han begrunnet inndragelsen med at biervervet kunne svekke allmennhetens tillit til politiet – en vurdering som, gitt omstendighetene, fremstår som riktig.


Det som derimot forblir uforklart, er hvorfor Sæverud ikke reagerte på politidistriktets egen kontrollrapport om Sølvberget, en rapport som helt hadde unnlatt å si noe om realiteten av svart arbeid i selskapet, inklusiv opplysningene som blant annet kom frem i NRK innslaget om svart arbeid utført av polititjenestemenn. Like uklart er det hvorfor politimesteren ikke tok initiativ til selv å avdekke de faktiske forhold, og rydde opp på et langt tidligere tidspunkt. Med avsløringene som fulgte av medieomtalen og fra Bolleruds oversendte lydfiler, burde dette i alle fall ha vært en enkel sak.


Påfallende er det også at Sæverud ikke så det forsvarlige og opplagte i å overføre behandlingen av anmeldelsene i saken til andre politidistrikt, til tross for at han senest i mars 23 beviselig visste om ansattes mulige grove lov- og regelbrudd jf. politiets egne etiske regler.


At Sæverud og hans nærmeste var kjent med disse forholdene lenge før 2023, fremstår med Bolleruds oversendte lydfiler som nærmest uomtvistelig. Likevel valgte han, i stedet for å be Spesialenheten for politisaker eller andre politidistrikter om å undersøke de godt begrunnede anmeldelsene, å bidra til en systematisk henleggelse av samtlige 23 anmeldelser fra 15 ulike fornærmede, inklusive Bollerud.


Det gikk så langt at flere av anmeldelsene, ifølge Riksadvokaten, på sterkt kritikkverdig vis ble feilregistrert som noe annet. Dette gjorde det mulig å henlegge sakene uten at anmelderne i det hele tatt ble informert.

 

Politiets informasjonsplikt

I følge Bollerud var det pressedekningen alene som førte til etterforskningen som munnet ut i kontrollrapporten som til slutt felte Hagens vektervirksomhet. I tiden før etterforskningen ble iverksatt og kontrollrapporten forelå, hadde NRK bedt Sør-Øst politidistrikt om innsyn i anmeldelsene mot Hagen. Forespørselen ble avslått av politiledelsen til tross for blant annet følgende ordlyd i etatens etiske retningslinjer; «Politiet skal gi offentligheten innsyn i etatens forvaltning. Vi har en generell og aktiv informasjonsplikt, og vi skal alltid gi korrekte og tilstrekkelige opplysninger.»


NRK skrev samme måned og altså to måneder før distriktets kontrollrapport forelå; «Verken tidligere politimester Christine Fossen eller nåværende politimester Ole Bredrup Sæverud vil stille til intervju med NRK, men svarer på e-post. Her går de i praksis god for virksomheten til Sølvberget Sikkerhet ved å hevde at de ikke har avdekket eller fått kjennskap til ulovlig virksomhet i selskapet til ekspolitimannen».


På dette tidspunktet var imidlertid de mange anmeldelsene knyttet til vekterselskapet allerede henlagt av Sæverud og hans ledergruppe, uten at noen etterforskning var gjennomført. Det åpenbare spørsmålet er hvordan politiledelsen da kunne gå god for Sølvberget Sikkerhet AS – et spørsmål som blir enda vanskeligere å besvare på en troverdig måte i lys av den senere kontrollrapportens stikk motsatte konklusjoner.


Samtidig som Sæverud i marsmåned 2023 hevdet at vekterselskapet hadde opptrådt uklanderlig, kom en helt annen virkelighet til syne gjennom en anonym kilde fra hans egen etat. En polititjenestemann fortalte NRK at han, sammen med mer enn ti andre politifolk, hadde arbeidet for Sølvberget Sikkerhet: «Vi burde jo ha skjønt det der og da, at dette ikke var etter boka. Men dette var bare moro. Det var en veldig fin opplevelse. Men jeg hadde ikke gjort det i dag


Tjenestemannen kunne imidlertid ikke huske hvor mye han fikk betalt – annet enn at det skjedde kontant. Bollerud har selv opplyst at tjenestemennene mottok kr 20 000,- i kontanter pr. oppdrag, og at det var mange oppdrag i løpet av en sommer. Flere personer bekreftet overfor NRK at den lokale politiledelsen også var fullt klar over at deres ansatte jobbet som vektere for selskapet.

 

Lydopptakene som beviser manglende kontroll

Bollerud har også sendt politimester Sæverud, Oslopolitiet, Statsadvokatene, Spesialenheten for politisaker og flere andre hun har trodd ville ta saken på alvor, en lydfil fra 2022. Den sendte hun dessuten fra seg allerede året før kontrollrapporten forelå. Her skal Hagen gi uttrykk for at politiet aldri har foretatt noen dokumentkontroll av selskapet. I opptaket skal det også gå frem at han leide inn politifolk utenom den ordinære styrken til coronavakthold.

 

Tidlige varsler ignorert av politiet

Nils Bjerke, som drev et konkurrerende vaktselskap, irriterte seg trolig over Sølvbergets mildt sagt tvilsomme «konkurransefortrinn» – med billig «svart» arbeidskraft bestående av rekken med aktive polititjenestemenn. Allerede fra 2007 hadde Bjerke varslet om forholdene under sine årlige møter med politiets forvaltningsavdelings seksjonsleder, Finnestrand.


På spørsmål om hva hans gjentatte varsler om Hagens virksomhet førte til, svarte Bjerke: «Ingenting. Det vi fikk beskjed om i møte med politiet var at de egentlig var klar over det, men at det var en vanskelig sak å ta tak i. Fordi det her var snakk om en tidligere politimann


Heller ikke Bjerke var i tvil om at ledelsen i Sør-Øst politidistrikt hadde full kjennskap til det som foregikk: «Dette var de klar over hele tida. Han (Hagen) gikk jo og rekrutterte nye vektere internt i politiet

 

Våpensak mot Svein Hagen

I forbindelse med et skriv til POD fra Bolleruds advokat i Elden advokatfirma, som POD for øvrig aldri svarte på, står følgende;


«..()..Bollerud anfører videre at Sorte ble varslet om Svein Hagen sin ulovlige oppbevaring og besittelse av våpen og ammunisjon høsten 2018, og at hun da lovet å ta tak i saken i forvaltningssporet. Bollerud mener å ha dekning for at det da Riksadvokaten besluttet å overføre alle saker til Oslo politidistrikt ble sendt inn en skriftlig bekymringsmelding til våpenkontoret i Oslo, og at Sorte da sørget for å få tilbakeført denne til Sør-Øst, for å skjule den der.


Bollerud forklarer at dersom Sorte hadde gjort plikten sin i kun denne våpensaken i 2018, ville hun og hennes familie ha vært spart for mange års lidelse. Sorte var varslet om den totalt uforsvarlige driften av vaktselskapet. Hun unnlot å gjøre tjenesteplikten sin og stoppe disse forholdene.


Det er først i politiets kontrollrapport fra 2023 at det er anført at Svein Hagen er under etterforskning, og at dette ville kunne få betydning for hans rolle som daglig leder i vaktselskapet.» 

 

Datterens avsløringer i «Kongen av Kongsberg»

I den avslørende podcastserien «Kongen av Kongsberg» intervjuet Stein Morten Lier fra «AVHØRT» Svein Hagens datter. Datteren beskrev i rystende detalj hvordan faren utnyttet henne for økonomisk vinning. Ifølge henne ble hun, som ung kvinne, involvert i farens økonomiske aktiviteter på en måte som senere skulle prege hennes liv negativt. Hun fortalte at faren brukte hennes navn og identitet for å gjennomføre økonomiske transaksjoner som muliggjorde uttak av skattefrie midler fra selskapet. Denne utnyttelsen førte til et fullstendig brudd i deres forhold, og i dag har de ingen kontakt.

 

Henleggelse av alvorlige saker – prioritering av bagatellsaker

Ellers anmeldte Bollerud en påtaliansvarlig i Sør- Øst politidistrikt for å ha henlagt en sak grunnet kapasitetsmangel. Saken var en av de Oslo statsadvokatembete etter henleggelsen beordret etterforskning i. Bollerud serverte forholdet klappet og klart, før hun gikk til anmeldelse. Kontoutskrifter, andre dokumenter og «kjent gjerningsmann» lå således og ventet på politiet. Det gjensto kun et avhør. Også denne saken ble henlagt grunnet manglende kapasitet.


I skarp kontrast står prosessen rundt det såkalte «postkassetyveriet», som politiinspektør Torill Sorte angivelig oppfordret Svein Hagen til å anmelde. «Tyveriet» gjaldt kopi av politiets egen kontrollrapport, som Bollerud hadde fått tilgang til. Til tross for sakens bagatellmessige karakter, fikk den overraskende stor og langvarig etterforskningsprioritet i Sør-Øst politidistrikt – en prioritering som neppe etterlater tvil om de underliggende motivene.

 

Diskreditering av Bollerud

Litt nitidig bistand fikk de også fra Veiding, Hagens advokat. Mannen må virkelig ha lett med lys og lykte for å finne frem til Vigdis Bolleruds «like» på det tidligere omtalte innlegget hvor mannen bak ga uttrykk for at Hagen burde sperres inne eller grisebankes. Det ble av advokat Veiding angivelig sendt til politiet som en «bekymringsmelding» knyttet til Bollerud.

 

Justissektorens uavhengighet

Med alle disse omstendighetene tegner det seg et mønster som kan forklare hvorfor både anmeldelser og varsler systematisk synes å ha blitt feid under teppet, avvist eller manipulert bort. Først og fremst ser dette ut til å ha vært praksis i Sør-Øst politidistrikt, men etter hvert som sakens politiske dimensjon har blitt stadig mer tydelig, har åpenbart resten av justissektorens ledende kvinner og menn fulgt den samme strategien.


Spesialenheten for politisaker er en instans direkte underlagt justisdepartementet. Når man ser på habilitetsvurderingene som har foregått i Bolleruds varslingssak, har man kanskje også svaret på hvorfor spesialenheten ikke lenger er underlagt politiet. Den tidligere interne etterforskningsenheten, SEFO, ble nettopp av habilitetsgrunner flyttet bort fra politiet og inn under departementet. Imidlertid reiser denne saken og for eksempel Sjøvoldsaken, betimelige spørsmål om hvorvidt den reelle uavhengigheten faktisk er ivaretatt.


Gitt det som fremstår som et høyst sannsynlig hendelsesforløp, skulle man tro at den nå «uavhengige» Spesialenheten for lengst – og på eget initiativ – ville ha åpnet etterforskning av Sør-Øst politidistrikts koblinger til det private vekterselskapet. Men ingen etterforskning ble iverksatt. Verken på eget initiativ, eller etter gjentatte svært informative varsler fra Bollerud, eller som følge av en overordnet beordring. I stedet ble saken simpelthen henlagt etter straffeprosessloven § 224 med begrunnelsen at det ikke fantes «rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbare forhold».


Vigdis Bollerud ble, naturlig nok, både frustrert og opprørt over hvordan hele saken ble lagt lokk på. Det var derfor uunngåelig at hennes frustrasjon kom til uttrykk gjennom ulike ytringer på sosiale medier – for hvor ellers kunne hun gjøre saken kjent? Hvor ellers kunne hun håpe på støtte, eller finne noe som kunne utløse en reaksjon annet enn maktovergrep fra en justissektor som ingen i den statlige forvaltningen syntes villig til å etterforske?

 

En justispolitisk krise

Dersom omstendighetene over er sannheten, er det ikke bare en skandale knyttet til Sør-Øst politidistrikt – det er en justispolitisk krise. Dette krever uavhengig gransking, mulige rettslige skritt mot de ansvarlige og en omfattende revisjon av justissektorens uavhengighet. Den mest fundamentale refleksjonen må dessuten være: Hvis ikke dette granskes, hva annet kan da feies under teppet i norsk justissektor?


Bolleruds ytringer og i hvilken grad de er i strid med offentlige ansattes ytringsfrihet vil Monsens Revelje ytre seg om allerede neste uke.


God søndag!  

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page